Monday, July 25, 2011

8 zile, 5 persoane, Creasta Fagaras






8 zile...7 nopti...5 persoane...aprox 90km...intr-un cuvant Fagaras

“Climbing mountains OUTSIDE is climbing moutains INSIDE” (Alex Gavan)*

Inca de anul trecut am visat la creasta Fagaras, dar din pacate am reusit parcurgerea ei in procent de 60%, intre Fereastra Mare si Cabana Barcaciu...asa ca ne-am hotarat ca e timpul pentru o noua incercare anul acesta !!!
Cum s-a terminat sesiunea am inceput sa visez la muntii frumosi ai Romaniei, sa ma uit pe harti, jurnale, bloguri...!
Dar cum a visa si a te informa nu iti asigura si puterea de infaptuire mi-am zis mie si echipei ca este timpul pentru ceva antrenamente . Ciprian si Robert au inceput cu Creasta Piatra Craiului pe cod galben din pacate, eu , Dragos am inceput cum se incepe de obicei vara la mare....mult beachvoley, cateva alergari pe malul marii, o saptamana de sporturi de apa (impreuna cu Robert)....mers cu bicicleta , alergat si iarasi alergat, mers pe role (in cazul lui John )
Dar cum doar antrenamentul nu te face muntofil...a sosit si vremea sa plecam !Am ajuns in caldurosul Bucuresti , unde ne-am facut ultimile aprovizionari in materie de echipament . Am inceput sa incarcam masina lui Mihai (loganul MCV), care era plin la refuz saracul...si usor usor ne indreptam spre Sibiu...usor si bine-pana am ajuns pe Valea Oltului unde am ramas blocati in trafic pentru 2h, si uite asa am ajuns la Sibiu la 22:30 iar supermarketurile se inchid la 23:00...am dat navala in Real ca furnicile, si am inceput sa facem cumparaturile pentru cele 8 zile !
Am ajuns acasa si am inceput sa impartim greutatea in mod egal, cu precizie de suta de grame.

Ziua 1: Manastirea Turnul Rosu-Lacul Avrig
(10h)

A sosit dimineata mult asteptata !!! cand ne-am trezit am facut loc la "mamuti" in masina, iar dupa 30 minute de mers am ajuns la manastirea din Turnu Rosu (unde facem o poza, o rugaciune...si plecam la drum)

Pe langa noi au trecut 2 afinari calare pe 2 cai frumosi si puternici care ne-au intrebat : "baieti incotro? vreti sa va ducem rucsacii pana pe Suru?" la care Cipri vine cu un raspuns promt : "Nu ! nu avem nevoie ! vrem sa simtim ca suntem la munte! "
Dupa aproximativ 2h de mers prin padure intram in traseul de creasta pe Banda Rosie(BR), marcaj care aveam sa il vedem 8 zile in fata ochilor.
Inainte de a ajunge la Chica Pietrelor incep sa vad tufele de afine, si sa dau cu mana prin ele sa gust afinele ! dar dupa 10 minute ne intalnim cu aceiasi afinari de la manastire, care ii intrebam unde e izvorul, le-am cumparat niste afine.Schimbam doua-trei vorbe cu ei, ne intreaba unde vrem sa mergem, si cum aud ca vrem sa facem toata creasta...unul din ei exclama "oooh frumos ! daca ne da bunul Dumnezeu vreme buna chiar se merita !" (am ramas placut surprins de credinta oamenilor la munte )
De la Chica Pietrelor pana la muchia Tatarului am pierdut putin traseul, din cauza marcajului prost din zona aceea, dar pana la urma Cipri gaseste un cioban si il intreaba unde e marcaju, si ajungem inapoi pe BR.
Ne-am oprit sa ne umplem sticlele la un izvor, unde am fost deranjati de o turma maaare de armasari superbi, care stateau la rand sa se adape si ei
"Ordonate patrupede"

Plecam cu setea potolita din acest loc si incepem sa mergem spre Saua Suru de unde incepe sa adie vantul dar incet dar sigur am ajuns in Portita Avrig , de unde zarim lacul Avrig, ne uitam daca e aglomeratie, dar nici vorba de turisti !...


Ne asezam corturile , gatim o supa , un ceai, ii zic lu John sa dea drumu la cronometru sa vedem in cat timp fierbe arzatorul 2l (si de aici a ramas replica pe tot traseul : da-i drumu la cronometru)

O poza inainte de somn

Aici am avut parte de o noapte foarte linistita unde din cauza oboselii parca am dormit mai bine ca acasa, temperatura perfecta...liniste tulburata doar de niste pietre care cadeau (probabil deranjate de caprele negre)...liniste tulburata apoi de Dragos care pe la miezul noptii imi zice "Razvan vezi ca am vazut un om care a deschis un zimt de fermoar apoi a fugit"...eu: "Dragos culca-te nu are cine sa fie !",
din cauza oboselii si din cauza povestilor cu ciobani care au furat mancare, bocanci Dragos m-a trezit, dar bine ca doar pentru asta , si nu a mai avut probleme cu stomacul ca in tura de anul trecut.

Ne-am stabilit ora de trezire 7:00 , am incins primusul , ne-am baut ceaiul , branza si salamul (care arata cam dubios, dar asa se intampla cand faci cumparaturi cu 30 minute inainte de inchidere). Chiar inainte sa plecam suntem intampinati de o turma uriasa de mioare
Robert si Mioarele

Ziua 2: Lacul Avrig-Ref Caltun
(9h)

Lasam Lacul Avrig in spate, si incepem ziua cu portiunea cea mai tehnica din toata Creasta Fagarasului.
Dupa 1h ajungem pe varful Scara, unde suntem intampinati de vant si putina ceata.
De aici intram pe portiunea cunoscuta de traseu si incepem sa ne croim drum spre Vf Serbota, de unde are sa inceapa partea interesanta
Strangem betele si incepem sa abordam Custura Saratii

Dupa aprox 2h lasam in urma dantelaria de piatra care arata cam asa:
Dupa 2h epuizante urmeaza o gustare traditionala...sunca cu ceapa (doar pt Cipri si John care si-au luat 2 cepe/zi), eu mi-am carat mustarul cu mine pe munte.
Dupa aceasta masa scurta a urmat urcarea spre Vf Negoiu (2533m)
Iata-ne ajunsi pe Vf Negoiu;poza a fost facuta de un calugar (cred), care ne-a zis :"iaca acum aveti marturie ca ati fost pe Negoiu"
Calugarii incaltati in pantofi


Apoi a urmat coborarea prin Strunga Dracului catre lacul Caltun

Cam anevoioasa coborarea din cauza greutatii prea mari si a oboselii acumulate in timpul zilei.
Ajunsi la Lacul Caltun dam peste 2 caprioare care se plimbau ca pe autostrada pe langa locurile de cort...tind sa cred ca s-au domesticit si caprele negre.
Ne-am asezat cortul , am facut supa , apoi ceaiul, iar din cort se zarea frumosul peisaj
Dupa ce Dumnezeu ne-a incantat ochiul cu asemenea peisaj, ne-am pus la odihna dupa aceasta epuizanta zi.
Somn linistit si in aceasta noapte...urmat de o dimineata frumoasa, cu razele soarelui care ne incalzeau fata.

Admirand natura si multumind Stapanului



Bucatarii :>

Ziua 3: Refugiul Caltun-Vf Lespezi (6h)
Ne-am lasat toate lucrurile in cort, si am plecat tiptil, doar cu un rucsac plin cu apa.

Incet incet am inceput sa ne croim drum spre Strunga Dracului, printre limbile micute de zapada

Privelistea din Strunga Dracului : Portita caltunului

Baietii au dat startul in Strunga Dracului:
Cipri cauta prizele cu multa dibacie:
Iar John poza;
Dupa doar 12 minute....iata-ne ajunsi la "Exit" din Strunga Dracului
De aici am inceput sa mergem pe DG si nu dupa mult timp am vazut un spectacol oferit de animalele salbatice
Caprele negre fac drifting !

Spectacol de culori oferit de natura:
Ajunsi pe Vf Lespezi (2527m) suntem inconjurati de un peisaj superb (in spatele nostru Vf Negoiu)
In departare se poate zari masivul Vistea Mare si Moldoveanu:

Barajul Vidraru:



Lacul Caltun vazut de peste 2500m:


Apoi a urmat o coborare mai putin prietenoasa:

Sistem de racire a genunchilor suprasolicitati:


Ne-am intors la locul de campare prin Strunga Doamnei (care cum ii spune si numele, este mai usurica, vreo 5 lanturi- aproape inutile) , unde am intalnit un tip cu o poveste interesanta. Omu se pensionase anul asta si incepuse sa viziteze toata tara cu cortul si cainele lui. Toate respectele pentru el si ambitia lui !
Peisaj superb pe malul lacului Caltun:
Ziua 4:Ref Caltun-Cab Podragu: (11-12h)

Lasam in urma lacul Caltun si ne indreptam spre varful Leitel
Aglomeratie mare aici pe Vf Laitel (era un grup de 20 persoane de Unguri si Aradeni)

Dupa 2-3h de mers cu pas grabit ajungem langa Balea Lac


Ajungem in Saua Caprei unde baietii hotarasc ca vor respecta planul si vor urca pe vf Vanatoarea lui Buteanu (2507), eu raman jos in Saua Caprei la un bronz, nedorind sa imi suprasolicit genunchiul.

De aici am inceput sa tragem tare pana la Cabana Podragu, la care am ajuns pe la ora 8.Aglomeratie mare acolo, plin de straini cu figuri in ei, cu intrebari proaste gen: "veniti de pe moldoveanu?" Altceva nu stiu decat Moldoveanu.
Am gasit un loc de cort dupa ce am cautat serios, speriati fiind de picaturile de ploaie. Am avut o noapte linistita si de aceasta data. Doar o rafala de 15 minute de ploaie ne-a speriat, si putin vant noaptea.

Ziua 5:Cab Podragu-Ref Vistea Mare (4-5h)

Lasam in spate Lacul Podragu
Ajunsi in Saua Podragului ne tragem putin sufletul, si pornim la drum, incetiniti fiind de un vant puternic.
Dupa 2h am ajuns la poalele Masivului Vistea Mare, tragem 2-3 poze, ne uitam in sus si incepem sa il urcam.
Aceasta urcare a fost grea din cauza vantului care batea cu 80km/h sigur.Daca imi dadeam jos rucsacul cred ca ma lua pe sus vantul.
Iata-ne ajunsi si pe acoperisul Romaniei:
De pe Vf Moldoveanu am coborat cat am putut de repede , grabiti fiind de vantul puternic, si de foame.Am ajuns in refugiul Vistea Mare unde am gasit 2 Polonezi, un tip din Iasi care ne-a dat niste conserve pentru ceva mancare calda.
Intre timp a mai venit un tip foarte obosit in refugiu, Polonez si el, de vreo 20 de ani.Abia a deschis usa, care era sa il loveasca, dar Robert l-a ajutat sa intre, dupa care a adormit instant cum s-a pus in pat.
Am incercat sa facem pe amabilii cu ceaiu, dar cei 2 Poloni nu au vrut ceai.Romanu nostru nu stia ce sa ne mai dea la schimb pentru ceva cald.
Intr-un final ne-am pus sa dormim , dar vantul de afara nu prea ne dadea liniste.

A6a zi: Ref Vistea Mare-Ref Zarna (5-6h)
O dimineata frumoasa, dupa o noapte furtunoasa, in care a plouat si a batut vantu foarte puternic.
Lasam Valea Rea in spate


Ne indreptam spre Fereastra Mare a Sambetei
Intram in Refugiul nou din Saua Fereastra Mica, unde mancam pranzul
Ceata densa in Fereastra Mare
Vremea nu se arata prietenoasa deloc, iar de aici incepeau rugaciunile la orice pas... Durerea de ligament incepuse sa fie insuportabila, am dat pe gat un Ibuprofen, mi-am bandajat genunchiu , am strans din dinti si am inceput sa merg in continuare.
Vremea se arata din ce in ce mai urata, am decis astfel sa nu facem si Dara si Hartopul Darei, varfuri de peste 2500m, dar care insa nu aveau traseu marcat.
Aici ne-am intalnit iarasi cu Polonezul singuratic, care a inceput sa coboare mai repede ca noi.
Intre timp gandul ca ar putea incepe o ploaie chiar ma nelinistea, iar durerile erau destul de nasoale.Ma gandeam...faptul ca nu a plouat o picatura pe traseu pana acum a fost o minune...dar ma rog..."Doamne vreau sa vad o minune suprema!,-sa nu ploua deloc pana ce intram in refugiu-"....
Le zic la prietenii mei...baieti o sa vedeti ca nu vom fi picurati pana ce nu intram in refugiu. la care intreaba Cipri: "pana cand intra polonul? sau cand intram noi"...si zic...pana intram noi.
Intre timp s-a lasat o ceata densa, intalnim un cioban , il intrebam cat mai e pana la refugiu (pentru ca nu prea mai vedeam la 10m in fata ), si ne zice ca mai sunt 5 minute...Nu dupa mult timp dam peste polonez care ne astepta , -se speriase ca a trecut de refugiu. Grabim pasul , pentru ca auzeam tunete, iar dupa 15 minute gasim refugiul.
Cum am intrat pe usa refugiului si am inchis-o a inceput sa ploua !!! si nu orice fel de ploaie ! o mica grindina !!! care a tinut cam 10 minute ! iar dupa 30 de minute am iesit din refugiu, si vremea incepuse sa fie frumoasa.

-Sa fie oare pura intamplare? sau Dumnezeu este in controlul a toate?-

Dupa ploaie si furtuna, va veni o zi mai buna !

Dragos si John s-au dus dupa apa , iar noi am inceput sa facem inventarul mancarii ramase. Cam asa arata masa noastra in a7a zi:

Polonezul nostru avea un zambet urias pe fata cand a vazut cata mancare mai avem, si ca eram dispusi sa o impartim cu el frateste.

Robert citeaza versetul din cartea inteleptului Solomon " Arunca-ti painea pe ape, iar dupa mult timp o vei gasi iarasi"...nu dupa mult timp avea sa se implineasca asta.

Ziua 7: Ref Zarna-Ref Comisu (6h)
Pornim de la 7 dimineata spre ultimul refugiu in care avea sa inoptam.
Dupa 2h de mers gasim un refugiu in care era un grup de Cehi, care nu prea au dormit noaptea trecuta din cauza furtunii, ne-au cerut niste sfaturi, erau cam speriati ca nu mai gasesc drumul, pentru ca aveau o harta cam veche.
Ref Berevoiscu

Vreme capricioasa


Civilizatie
Spectacol de culori !

Refugiul unde avea sa dormim ultima seara in salbaticie

Priveliste superba din refugiu ! Piatra Craiului (urmatoarea tura din program).Abia astept sa explorez "Marele Alb"


Am ajuns la ora 14 la acest refugiu, Robert si John s-au dus sa caute apa, iar eu Dragos si Cipri ne-am gandit ca merita niste retusuri refugiul care nu era terminat inca .....
A urmat o noapte foarte linistita, si calduroasa in care am dormit neintors...
Ne-am trezit la ora 4:30 pentru ca trebuia sa ajungem in Plaiul Foii la ora 10 (6h mers)....


Dimineata superba !

Incet incet am inaintat spre padure, unde am ajuns pe un drum forestier de 10km care ducea in Plaiul Foii. Pe mine si pe Robert ne-au luat niste tipi cu masina pana in Plai, unde l-am gasit pe John care grabise pasul. Am asteptat vreo 10 minute masina care trebuia sa vina sa ne ia....spre surprinderea noastra...un Audi S8...care ne-a dus pana in Brasov, iar pe Dragos si pe Cipri i-a adus un tip muntofil cu un VW Passat ultimul model....Ce zicea Robert din cartea inteleptului s-a implinit ! ne faceam probleme cum vom ajunge in brasov...si am ajuns cu masini de lux !!!

Ultima poza a grupului!
din stanga: Cipri, Robert,John,Dragos, Razvan




6 comments:

Ady Tr. said...

Broavo baieti! Frumoasa aventura! m-ati convins trebuie neaparat sa fac si eu toata creasta si sa nu ma multumesc cu bucati :D Ma bucur ca Domnul va dat vreme buna si ati putut sa va bucurati in intregime de traseu, mai rar asa ceva in Fagaras!

Anonymous said...

Hey, foarte fain traseul vostru si foarte dificil in asa scurt timp:).
Ai niste poze excelente si niste comentarii pe masura! Domnul a creat toate aceste minunatii pentru noi, copii Lui ...cum sa nu ne bucuram de ele?
Data viitoare, incercati Muntii Rodnei: sa vedeti acolo catarat pe lanturi (noi am fost si a fost the most exciting climbing ever!!!
God bless you guys, Nicu&Deea Zaharia

razvanDL said...

multumesc de aprecieri ! asa este ! cum sa nu ne bucuram de asa minunatii? si sa descoperim ce se afla in munti? sunt si muntii Rodnei Next on my wishlist :)

drumetu71 said...

Bravo ! Faina tura ! Se pare ca nu v-ati multumit decat cu creasta si ati mai facut si ocoluri. De retinut ! Ati avut noroc si de vreme buna. Ce mai, o tura perfecta. La mai multe !!!

Think Free said...
This comment has been removed by the author.
Marius said...

Buna Razvan,

Imi poti descrie te rog, traseul de acces pe vf Lespezi pornind de la Caltun?
Felicitari pentru tura!
munte1971@yahoo.com